Alegerea locaţiei este, fără glumă, jumătate din munca pe care trebuie s-o faci când îţi organizezi nuntă. Dacă referitor la alte aspecte îţi recomand să alegi cu inima, fără frică, şi apoi să laşi oameni să-şi facă treaba, pentru că, dacă ai făcut alegerile corecte, oamenii ştiu ce au de făcut şi e în interesul lor (chiar mai mult decât al tău!) să şi-o facă exemplar, în privinţa alegerii locaţiei trebuie să depui ceva efort şi să te asiguri că ai făcut alegerea cea mai potrivită.
În primul rând întreabă-te ce îţi doreşti şi începe să cauţi prin locurile potrivite. Dacă vrei o nuntă în aer liber, într-o grădină verde cu gazon impecabil, caută în afara oraşului sau gândeşte-te la o destinaţie diferită de oraşul în care locuieşti.
Nu am ales întâmplător acest exemplu, e o dorinţă destul de greu de satisfăcut dacă nu ai o grădină proprietate privată pe undeva pe la Corbeanca sau Buftea. În Bucureşti, cel puţin, sunt şanse minime să găseşti ce cauţi, nu te vei alege decât cu frustrări maxime că, nu e că în poze”.
Chiar dacă locaţia pe care ai pus ochii are o grădină frumoasă, e puţin probabil s-o poţi folosi pentru eveniment după o anumită oră, din cauza faptului că în apropiere locuiesc oameni ce vor şi trebuie să doarmă.
Nu exclude locaţii care par inaccesibile din cauza distanţei sau a altor complicaţii. Atitudinea constructivă a staff-ului şi dorinţa de a rezolva lucrurile anulează de obicei toate aceste inconveniente. De asemenea, întreabă-ţi wedding plannerul ce îţi recomandă şi încearcă să ţii seama de recomandări.
Dacă ai găsit ce-ţi place, urmează să-ţi pui şi alte întrebări. De exemplu – dacă locul este potrivit ca dimensiune pentru evenimentul tău. Dacă are o limită minimă de participanţi la eveniment şi dacă e sigur-sigur că tu te poţi baza pe acel număr de invitaţi. Nu răspunde pripit, fă calcule cât mai, la rece”.
Taie de pe lista fără milă, până ajungi la un număr pe care te bazezi fără umbră de îndoială. Apoi mai scade un 15%. Dacă eşti mulţumit/a cu rezultatul minim obţinut, întreabă-te şi ce se întâmplă dacă vin toţi cei pe care i-ai invitat.
Între noi fie vorba, nu vor veni toţi, dar nu poţi să excluzi posibilitatea. Vor avea loc toţi? Există soluţii pentru această situaţie? Este lista de invitaţi extinsă suficient de mică sau locul suficient de mare?
Să zicem că ai găsit locul potrivit, cu spaţiul potrivit. Încearcă să găseşti referinţe despre mâncare. Sigur, vei beneficia într-un punct (de obicei după ce ai semnat deja contractul) de o degustare – utilă mai ales referitor la gusturi.
Poate un anumit fel nu e pe gustul tău şi vei vrea să-l schimbi, poate ceva ţi se pare prea sărat sau prea amar. Însă degustarea nu e o garanţie pentru felul în care va fi mâncarea la nuntă (calitativ sau cantitativ).
Aici nu poţi decât să te bazezi pe impresiile altora. Întreabă-ţi wedding plannerul ce ştie despre asta sau da un search pe google. În mod normal nu încurajez vox populi, nu poţi şti cât de relevantă este experienta subiectivă a altcuiva cu un serviciu sau produs, însă în acest caz nu prea ai de ales.
Ai un loc frumos, cu spaţiu potrivit şi mâncare bună. Discuţia se poate încheia aici, zici tu.
Eu zic să nu te grăbeşti şi să îţi mai pui câteva întrebări. Ţine minte, jumătate din munca este terminată după ce semnezi contractul (a doua jumătate e la aşezarea la mese, cu un supliment la alegerea sau designul invitaţiilor).
Aşadar – cât de flexibili sunt oamenii din locaţie? Sunt dispuşi să se muleze după ce îţi doreşti tu, sau ţi-au vândut un discurs de lemn despre cum ei sunt experţii şi se vor ocupa de tot? (în general, discursul cu, ne ocupăm noi de tot” ar trebui să-ţi dea de gândit). Au limită de oră?
Unele hoteluri organizează dimineaţa mic dejunuri în locaţie şi vei afla în ziua nunţii că până la 4 trebuie să eliberezi spaţiul. Au limită de decibeli? Sunt dispuşi să te lase să plăteşti notă a doua zi, sau trebuie să stai să numeri bani la 6 dimineaţa? Dacă ai de gând să aduci proprii furnizori, trebuie să afli dinainte care e răspunsul lor la asta.
În mod ideal, nu ar trebui ca asta să fie preocuparea lor, însă sunt locaţii care din varii motive (majoritatea pecuniare) devin ostile cu oamenii care vin acolo să te ajute – şi nu îţi doreşti asta la evenimentul tău.
Dacă totuşi eşti dispus/a să laşi locaţia sa se ocupe în întregime de organizarea evenimentului, asigură-te că asta îţi doreşti înainte să semnezi un contract. Adică gândeşte-te bine. S-ar putea să fie o soluţie potrivită pentru tine, sau nu. Dar e o alegere importantă, pe care e bine s-o cântăreşti înainte să dai cu pixul.
În final, cea mai importantă recomandare – judecă locul după oamenii cu care discuţi. Dacă ţi se pare că încearcă să te ducă de nas, să îţi vândă gogoşi şi castele-n spania, să te impresioneze excesiv sau să îţi forţeze mâna, dacă te fac să te simţi că îţi fac o favoare lăsându-te să îţi organizezi evenimentul la ei, probabil că nu ţi se pare, ci chiar aşa e.
În acest caz fugi şi caută locul tău, ăla în care oamenii nu au aere de superioritate, sunt modeşti, sinceri, demni şi dispuşi să înveţe din fiecare eveniment câte ceva şi – mai ales – au drept scop principal fericirea ta şi nu taxarea câtor mai multor servicii. Ţine minte propoziţia asta: oamenii sunt mai importanţi decât pereţii.
Dacă ai găsit deja locul potrivit pentru nunta ta, respiră, jumătate din treaba s-a încheiat.
Sursa: bucharestweddingplanner.ro